НАСЛОВНА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СВЕ ВЕСТИ
Bogata kulturno istorijska baština Krupnja: Od neolita, preko vitezova do savremenog doba
 
KRUPANJ U FOKUSU

Bogata kulturno istorijska baština Krupnja: Od neolita, preko vitezova do savremenog doba

29/07/2020
macvanski.info

Oblast Rađevina u zapadnoj Srbiji i njeno gradsko sedište Krupanj poseduju bogatu kulturno istorijsku baštinu koja svedoči o događajima i životu na ovom prostoru Mačvanskog okruga. 

Ime je dobila po čuvenom srednjovekovnom vojvodi Rađu, po legendi, jednom od sedam vitezova kneza Lazara, kome je na „Rađevom polju“ podignut spomenik-obelisk nazvan Rađev kamen.

„Prvi arheološki nalazi o Krupnju datiraju još iz perioda neolita, a na  ulazu u grad postoje ostaci rimskog naselja sa fragmentima rimske keramike, a u pitanju je ostatak objekta poznatiji kao Vila Rustika. Prvi put se naziv Krupanj pojavljuje u dubrovačkim spisima 1417. godine, a dubrovački pisari, koji su bili Italijani, najčešće su ga zapisivali kao Crupagn“, navode u Turističkoj organizaciji Krupnja.

Ovo područje, na desnoj obali Drine, prepoznatljivo je i po Soko gradu gde se nekada nalazilo rimsko, srpsko srednjevekovno i kasnije tursko utvrđenje, staroj Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz 1842.  godine, Spomen kosturnici Mačkov kamen, poprištu srpske i austro-ugarske vojske u Prvom svetskom ratu, Domu srpske poezije u Bogoštici, zadužbini vladike Lavrentija, prelepom zdanju podignutom u čast pesnikinje Desanke Maksimović, dva muzejska kompleksa, u Beloj Crkvi i Stolice, posvećeni događajima iz Drugog svetskog rata, i drugim znamenitostima.

U Turističkoj organizaciji ističu da je Krupanj poznat i po verskim zdanjima, crkvama i manastirima.

Posvećeni su očuvanju kulturne baštine, kulturnog identiteta i afirmacije opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Direktor Tursitičko sportske organizacije Krupanj, Aleksandar Petrović

Direktor Tursitičko sportske organizacije Krupanj (TSO) Aleksandar Petrović govori o statusu kulturne baštine i planovima.

Kakav je status kultuno istorijskih spomenika u Krupnju i na koji način se oni održavaju?

Status je različit, spomenici su u nadležnosti  Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, spomenik na Stolicama i spomenik prirode  Kovačevića pećina povereni su na upravljanje TSO Krupanj. MK Stolice biće promenjena namena i pretvoren jednim delom u smeštajne kapacitete i  ugostiteljski objekat, predviđen za održavanje različitih seminara, likovnih i pesničkih kolonija i slično. Kovačevića pećina odlikom Vlade Republike Srbije poverena je TSO na upravljanje i u narednom periodu će biti osposobljena za posete turista.

Redovno nastupate na beogradskom Sajmu turizma. Da li su turisti zainteresovani i u kojoj meri da posete destinacije koje svedoče o važnim događajima iz naše istorije i upoznaju se sa kultunim blagom vaše opštine?

Nastup na Beogradskom sajmu je od izuzetnog značaja za našu organizaciju, svake godine turisti, agencije, novinari i ostali prepoznaju Krupanj kao izuzetnu destinaciju za posetioce verskog turizma,sportske ekipe, ekskurzije i rekreativnu nastavu.

Na kraju, recite nam kakvi su vam planovi za budućnost?

U budućnosti planiramo izgradnju sportskog kompleksa sa veštačkom travom za veliki fudbal, za rekreativce korišćenje pešačkih, planinarskih  i biciklističkih staza. A kao  poseban prioritet, biće proširenje kapaciteta u seoskom turizmu i razvoj seoskog turizma.

Opština Krupanj organizuje i mnoge manifestacije koje doprinose promociji i očuvanju turističko-kulturne riznice ovog kraja. Među njima su Lazareva subota, Dani međaša, Dan ustanka u drugom svetskom ratu, Petrovdanski sabor, obeležavanje godišnjice Bitke na Mačkovom Kamenu i Plodovi Rađevine.

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “ Kulturno blago opštine Krupanj ” koji je finansijski podržan od strane opštine Krupanj.

Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Turističko sportskoj organizaciji Krupanj i njenom direktoru Aleksandru Petroviću.