НАСЛОВНА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СВЕ ВЕСТИ
Врбица по петнаести пут на Столицама

МЗ Брштице, Туристичка организација Општине Крупањ и Библиотека „Политика“а под покровитељством општине Крупањ, организовали су 11.и 12.04. петнаесту  јубиларну  манифестацију „Лазаревдан 2014.“

 По веровању, на Лазаревдан почиње нови живот у природи, а весници пролећа, односно олистале врбове гранчице, врбице, представљају митску декорацију овог празника. Деца „Лазарице“ представљају главне носиоце напретка и заштите домаћинства од разних порока.

  У петак 11.априла дефилеом у пешачкој зони почела је манифестација.  Публици су се представили културно – уметничко друштво из Љубовије и домаће културно уметничко друштво „Мића Тадић“.  На платоу испред цркве учесници и грађани заједно су одиграли  коло. Своје музичко умеће показали су и трубачи из Ариља, оркестар Дејана Кривокуће.

Програм је настављен у Дому културе где су учесници приредили концерт .

У суботу, 12.04. наступом најмлађих чланова КУД „Мића  Тадић“ у Етнокући „Цветиновић“ у Бањевцу настављена је манифестација. У 12 часова у центру града у дефилеу учествовали су сви учесници пристигли из Бачког Петровца, Мионице, Осечине, Клења....

 

На Столицама, у оквиру меморијалног комплекса, одржано је централно дешавање манифестације.  Осим наступа културно уметнички друштава старости до петнаест година, одржано је и такмичење рецитатора, певача као и наступ два млада музичара.

 Драгиша Симић из Лазаревца,председник удружења чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела“, представио  беседом о првом светском рату.

Све учеснике и присутне у публици послужили су специјалитетима из Рађевине ученици  Средње економске школе из Ваљева, издвојено одељење Осечина.

Манифестација је завршена играњем кола за дукат.  Пријатељи  манифестације су Вода Троноша, аутосаобраћајно предузеће „Бамбус“, хладњача „МН“, пансион „Пегаз“.

Јубиларна манифестација је окупила велики број учесника. Тристотине деце узраста од 7 до 15 година из Рађевине, Азбуковице, Подгорине и Јадра,Мачве,  били су прави весници пролећа 12. априла на Столицама.

Организатори се захваљују свим учесницима, спонзорима као и свима који су допринели одржавању манифестације.