НАСЛОВНА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СВЕ ВЕСТИ
ДЕСЕТИ ЈУБИЛАРНИ ДАНИ МЕЂАША

 

         У недељу,30 јуна на планини Јагодњи, одржана је јубиларна десета манифестација „ Дани Међаша 2019“. Организатор манифестације је као и претходних година Туристичко-спортска организација општине Крупањ. Поред оштине Крупањ која је генерални спонзор манифестације, помоћ су пружиле и општине Љубовија и Мали Зворник. Такође у организацију су се укључиле ТО Љубовија и  Библиотека „17. Септембар из Малог Зворника“

     Манифестацију је отвори Председник општине Крупањ Иван Исаиловић у присуству Председника општине Љубовија Милована Ковачевића и Председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића.После отварања у културно-уметничком програму учествовали Фолклорна секција Бублиотеке „Политика“ и Дечија фолклорна секција Библиотеке у Малом Зворнику и Фолклорна секција ветерана Малог Зворника и певачка група „Незаборав“.

Прво такмичење десето по реду било је у кошењу ручном косом. Треће место заузео је Митар Дивљаковић из Кржаве други је био Марко Митровић а победу је одне Слободан Петровић. Уз пехар и медаљу Слободан је добио и тример за кошење траве.

   Као и претходних година велико интересовање владало је за народни вишебој. У скоку  у даљ треће место Стефан Николић, друго место Александар Ђорђић а најбољи био је Александар Мијатовић. У бацању камена са рамена редослед победника био је следећи ; треће место Дејан Бабић, друго место Александар Мијатовић и прво место Дарко Павловић. У надвлачењу конопца најбоља је екипа Коцељева, која је у финалу победила екипу „Јокс“ а утешно треће месо заузела су „Удружења Мали Зворник“. Ове године и најмлађи су се опробали у народном вишебоју најбољи у скоку у даљ у конкуренцији дечака био је Марковић Василије а у конкуренцији девојчица Пуртић Тијана. Сви победници по категоријама добили су пригодне награде, а награде су уручили Директори Турстичких организација Љубовије Јелена Тешић,  Крупња Александар Петровић и директор Библиотеке из Малог Зворника Славојка Спасеновић.

Такмичили су се и најбољи кулинари у припремању посног пасуља и гулаша од гљива. Најбоља у припремању пасуља је екипа „Удруњења Мали Зворник“ а у припремању гулаша од гљива екипа „Рађевина“.

Десет година одржавања, манифестација је опрвдала очекивања и у наредном периоду ће  бити место окупљања дружења и очувања народне традиције.

 

ТСООК