НАСЛОВНА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СВЕ ВЕСТИ
ПЛОДОВИ 2018

 

У петак 19.октобра 2018 године на платоу испред Библиотеке „Политика“ одржана је шеста по реду манифестација „Плодови Рађевине 2018“. И ове године организатор је била Туристичко-спортска организација општине Крупањ а генерални покровитељ општина Крупањ. Манифестацију су помогли и многобројни спонзори .

Број излагача се из године у годину повећава, тако да смо ове године стигли до броја 115, а такмичара у кувању гулаша 16. Излагача је било са свих страна,Лознице ,Шапца, Коцељеве, Осечине,Ваљева..

Манифестацију је отворио председеник општине Крупањ, господин  Иван Исаиловић који је свим присутним учесницима и посетиоцима одао захвалност на подршци и пожелео пријатан боравак и дружење.

У културно –уметничком програму учествовало је КУД Мића Тадић, вокални солиста Андрија Стајић, млада уметница Андреја Алимановић а посебну пажњу изазвао је концерт хора „Књаз Милош“ из Београда.

У такмичењу за најтежу печурку у категорији“вргањ“, најтежи примерак донео је Милутиновић Илија из Бање Ковиљаче а тежила је 240 грама. Бундеве су ове године достигле озбиљне тежине, а Зоран Ивановић из Бањевца донео је бундеву од 110,8 килограма. Дугогодишње такмичење за најтежи кромир ове године оборило је претходни рекорд,кромпир је био тежак 1,620 килограма а власништво је Глигорић Мирка из Крупња.

У оцењивању гулаша комисију су сачињавали Александар Младеновић, Владимир Стефановић и Младен Илић и одлучили су да треће место заузме екипа „Грин“ из Новог Сада,друго место  „Кркани“ из Крупња а прво место „Котлић Комирић“ из Осечине.

И најлепши штандови су награђивани, а награде су добили Лазовић Томислав из Шљивовице, Златомир Максимовић из Крупња и Бошко Павловић из Брштице. Ван конкуренције за најлепши штанд награђени су и „Друштво учитеља Рађевине“, Предшколска установа „Наша радост“  и удружење „Зора“.

Током одржавања манифестације одржана су и предавања на тему „Савремене пољопривреде“.О гљиварењу и значају на тему „Значај гљива у природи“ предавање је одржао Проф.док. Александар Крапеж а у организацији гљиварског удружења „Рађевина“. О пчелињим производима говорио је Раде Сандић предавач СПОС-а, на тему „Пчелињи производи у служби људског здравља“.

Црвени крст Крупањ имао је промотивну акцију дељења флајера и информисања о својим активностима.

Манифестацију су медијски испратили РТС, „Обичаји Рађевине“,ЛОТЕЛ. ТВ Подриње , Радио Крупањ, Коперникус ТВ .ТВ Здравље,Блиц Жена, Лозничке новости и други.Посебну пажњу посетилаца и учесника изазвала је млада кенијка која није крила одушевљење свим оним што је видела и укусима које је пробала у Рађевини.

Директор ТСООК Александар Петровић се захвалио свима на подршци у реализацији овог пројекта, који има за циљ привлачење туриста,повећање бављења сеоским туризмом и промоцијом здраве хране произведене у нетакнутој природи, а уједно обећао да ће и наредне године манифестација само расти и да ће обухватити и нове сдсржаје.

ТСООК