НАСЛОВНА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СВЕ ВЕСТИ
Обележена 100-годишњица Битке на Мачковом камену
Крупањ, 20. септембар 2014. године –Полагањем венаца на Спомен-костурницу на Мачковом камену и парастосом погинулим српским борцима данас је обележена 100-годишњица Битке на Мачковом камену, током које су снаге Краљевине Србије настојале да зауставе Аустроугарску војску да продре у Србију током 1914. године.

 

 
 


Венце су положили председник Србије Томислав Николић, који је предводио државну церемонију, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин у име Владе Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници општина Крупањ и Љубовија, као и бројна удружења и грађани који негују традицију ослободилачких ратова Србије.

Николић је након полагања венаца и одавања почасти палим борцима поручио да Мачков камен представља српски Термопил, светилиште, учионицу историје и поноса, и истакао да Велики рат не памти крвавији бој од оног који се ту одиграо.

Ни мањег бојишта, ни више жртава. У тој једној септембарској недељи, на простору нешто већем од 500 квадратних метара, пољу мањем од оног које сваки српски сељак с пролећа оре и по њему сади своју радост и муку, обе војске губиле су, кажу историјске књиге, свакога дана на хиљаде људи. Не памти се битка у којој је изгинуло више српских официра, њих 115, уз 176 рањених, подсетио је председник Србије.

Он је нагласио да је Битка на Дрини узвишени историјски пример жртве за спас и одбрану отаџбине и народа, коју су снаге Краљевине Србије водиле у покушају да зауставе Аустроугарску војску да продре у Србију.

Спомен-костурница на Мачковом камену обновљена је 2013. године средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.