НАСЛОВНА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СВЕ ВЕСТИ
ЛАЗАРЕВДАН 2018

 

        У  организацији Туристичко-спортске органзације  општине Крупањ, одржана је манифестација „Лазаревдан 2018“. Генерелни покровитељ манифестације била је општина Крупањ, а помогли су и многобројни спонзори и пријатељи манифестације, међу којима посебно треба нагласити  кафу „Сале“, која се потрудила да победници у различитим категоријама добију веома вредне робне награде, такође помогли су и пекаре „Мињац“, „Пеканол“ и „Тарзо, Етно-кућа „Цветиновић“, аутопревоз „Гајић 95“, Вода „Троноша и остали . 

       Овогодишња, двадесета јубиларна манифестација, окупила је и највећи број учесника, а било их је укупно 470 из петнаест различитих места. Ове године се због временских прилика одустало од традиције одржавања на Столицама. У чествовали су дечији хор „Дуга“, фолклорна секција „Библиотеке Политика“ више селекција, Куд „Фрула“ из Липничког Шора , КУД „Извор“ из Ваљева, Куд „Степа Степанивић“ из Текериша, КУД „Караџић“ Лозница, КУД „Салаш Црнобарски“,КУД „Ж.Ј.Шпанац“ из Беле Цркве, КУД „Младост“ Пецка, КУД ТРоноша“ Коренита, КУД „Лука Спасојевић“ Љиг, КУД „Крушик пластика“ Осечина, Завлака и Барбике из Шапца.

        Програм је почео у  десет часова, одласком најмлађих фолклораша у овом случају „лазарица“ у етно домаћинство Цветиновић код љубазних домаћина који су их како обичаји налажу дочекали понудом од разних посних јела. Затим  су се дешавања преместила  у пешчку зону где је и одржан централни догађај. Манифестацију је отворио Секретар СО Крупањ Младен Марковић, који се овом приликом захвалио свима који су подржали манифестацију и најавио да ће општина и у наредном периоду подржавати догађаје овог типа а посебно ако су актери  тих догађаја деца.

       Поред пуно песме  и  игре годинама постоје и устаљена такмичења, тако је било и ове године. У рецитовању најбоље су биле Милица Нешић и Ирена Скорић из Крупња, најбоље певачке способности показале су Јефимија Костић из Осечине и Суљић Андреа из Крупња. И најмањи су имали свој дефиле, прошетали су се по бини, да изаберу најклинце тежак посао имао је жири,који је био у саставу Зоран Мијић председник Мирјана Томић   и Рајко Лазаревић, а одлучио се да то буду  девојчица Миловановић Андреа из Београда  и дечак  Матић Лазар из Брштице.

        Највеће интересовање као и до сада изазвало је играње кола за дукат, које је даровала кафа „Сале“, током игре подигла се и атмосфера у гледалишту, навијање и аплаузи чули су се током целог такмичења. Одлука је пала да је у конкуренцији девојака то буде Маријана Степановић из Љига а код момака Александар Стевановић из Ваљева.

        Награде је победницима уручио дитерктор Туристичко-спортске организације општине Крупањ Александар Петровић. Медијски манифестацију су пратили из продукције „Обичаји Рађевине“, чији се прилози виђају на многим националним медијима, КТВ Зељић, Радио Београд као и многобројни штампани медији направили су извештај од о лазаревданском окупљању у Крупљу, песми,игри, дечијим осмесима и очувању традиције на овим просторима.  Сви дугогодишњи сарадници добили су пригодне захвалнице, а организаторима је остала обавеза да у наредним годинама очувају и повећају број учесника и посетилаца.

ТСООК