НАСЛОВНА КРУПАЊ КРОЗ ВЕКОВЕ СКРИВЕНА ЛЕПОТА КУЛТУРНА БАШТИНА ВЕРСКИ ТУРИЗАМ
КУЛТУРНА БАШТИНА
Соко град

Је на простору где се некада налазило римско, српско средњевековно и касније турско утврђење. Тврђава се налази на оштром гребну једне кречњачке стене која је на врху заравњена и ту је некада било образовано насеље – варош.

Данас су на овом месту видљиви остаци утврђења и зидови који су опасивали некадашњи град. Захваљујући владики Шабачко-Ваљевске епархије Г. Лаврентију, у подножију Соко града, где се некада налазила пијаца српског робља, подигнут је манастир Св. Николаја. Манастирски комплекс обухвата 12 ха где су истоимена црква и конак намењен не само монасима већ и гостима намерницима. У конаку постоји и библиотека, велика трпезарија као и стална музејска поставка посвећена Св. владики Николају Велимировићу. Предмети ове поставке су: писани документи, оружје и други предмети нађени на Соко граду као и предмети везани за живот и традицију народа Рађевине и Азбуковице.

Манастирски комплекс и простор некадашњег града данас походе многобројни посетиоци који овде проналазе кутак за духовни мир и простор за шетњу и рекреацију у нетакнутој природи. Испод манастира је направљено и мање језеро у које се уливају воде Соколске реке и Лазањског потока. Осим разгледања овог религиозно - историјског комплекса посетиоцима стоје на располагању и природне лепоте тако да ово излетиште постаје све популарнији туристички и духовни центар у Западној Србији.

Сваког лета се организује манифестација „МОБА“ када се окупљају српска деца из дијаспоре ради археолошких истраживања, дружења и упознавања са српским језиком, обичајима и традицијом. Простор је атрактиван и привлачан за планинаре. Соко град и оближњи врх Рожањ (највиши врх Рађевине - 973м) су обавезне тачке у познатој трансферзали Планинарског савеза Србије.